Sbírka Jiřího Mareše

Akademický malíř JIŘÍ MAREŠ (22.4.1932 Brno – 6.1.1984 Telč)

Jiri Mares

Jiří Mareš, grafik, ilustrátor, autor dřevořezů, litografií, monumentálních sgrafit, patří mezi talentované, leč opomíjené umělce 20. století. Vystavoval např. v Kalkatě či Austrálii.

Vystudoval AVU v Praze, kam se dostal jako mimořádný talent. Zásadním zlomem v jeho životě bylo setkání s malířkou Mílou Doleželovou, se kterou se seznámil v prosinci r. 1955 na doporučení jedné jeho známé.

Studovat začal v r. 1956, přičemž na přípravu k talentovým zkouškám docházel právě k Míle Doleželové.

Malířka ovlivnila nejen jeho profesní, ale i soukromý život. Společně opouštějí Prahu a stěhují se na Vysočinu. V roce 1958 spolu pak uzavírají sňatek.

Jiří Mareš se věnuje portrétům, figurálním námětům, námětu hudebnímu a především si libuje v zobrazování koní. Kromě grafiky vytváří i kresby tužkou, tuží, lavírované kresby, ovládá i techniku olejomalby. K vrcholným pracím se řadí tvorba monumentálních sgrafit. Jeho díla taktéž nesou osobitou barevnost, dynamičnost.

Svou kariéru však Jiří Mareš obětoval na úkor své ženy. Stává se nejen jejím hlavním pomocníkem, ale také prvním kritikem děl.

Jiří Mareš předčasně umírá 6.1.1984 v Telči.

- Část obrazů z díla Jiřího Mareše si můžete prohlédnout v této galerii